Ուռուցքաբանը պատմել է, թե որ մթերքը կփրկի ձեզ քաղցկեղից

Բժիշկ Հայաթը հեղինակել է «Հակաքաղցկեղային դիետա. Մթերքներ, որոնք մենք պետք է օգտագործենք վտանգավոր հիվանդություններից պաշտպանվելու համար» գիրքը։ Սակայն, ըստ նրա, միայն սննդակարգի փոփոխությունը բավարար չէ չարորակ պրոցեսները կանխելու համար։ Այն մասին, թե էլ ինչ է պետք փոխել կյանքում, քաղցկեղի ռիսկերը նվազեցնելու համար, MK-ի սյունակագրին տված հարցազրույցում ասել է Դավիթ Հայաթը։
"Եթե խոսենք հիմնական սկզբունքների մասին, ապա դրանք մի քանիսն են։ Հիմնականներից մեկը սեզոնայնությանը հետեւելն է։ Օրինակ, ձմռանը լոլիկ պետք չէ ուտել: Ամռանը նարինջ չկա, դրանք մելանոմայի վտանգ են ներկայացնում: Հետաքրքիր ուսումնասիրություն կա 60 հազար կանանց շրջանում, որը տևել է 5 տարի՝ այս ընթացքում նրանցից 2700-ի մոտ մելանոմայի նշաններ են հայտնվել։ Պարզվել է, որ հիմնական քաղցկեղածինը նարնջի հյութն է, որը պարունակում է պսորալեն կոչվող նյութ, որը ֆոտոնների ազդեցության տակ մաշկը դարձնում է զգայուն արևի քաղցկեղածին ուլտրամանուշակագույն ճառագայթման նկատմամբ։ Մեր տատիկներն ու պապիկները նարնջի հյութ են խմում միայն ձմռան սեզոնին, այժմ այն հասանելի է տարվա ցանկացած ժամանակ, և սա վտանգավոր միտում է։ Ի վերջո, մելանոման մաշկի քաղցկեղի շատ ագրեսիվ տեսակ է: Խորհուրդ եմ տալիս կոկտեյլ՝ 10% կոճապղպեղ, 40% խտացված նռան հյութ և մնացածը նարինջ։ Մեկ այլ առողջարար սմուզի. 60% նռան հյութ, 30% կանաչ խնձոր, 10% կոճապղպեղ, գումարած քրքում և սև պղպեղ:
Հիշեք, որ յուրաքանչյուրն ունի իր ռիսկերը, անհատական ռիսկերը: Որոշ մարդիկ չեն սիրում կծու կերակուրներ, իսկ մյուսները սիրում են: Շատ կարևոր է ուտել բազմազան սննդակարգ և ժամանակ առ ժամանակ փոխել սննդակարգը: Փորձեք հնարավորինս շատ գունավոր, սեզոնային մրգեր և բանջարեղեն ներառել ձեր սննդակարգում: Վառ գույնը ցույց է տալիս, որ բանջարեղենը կամ միրգը հարուստ է պոլիֆենոլներով, այսինքն՝ օգտակար հակաօքսիդանտներով։ Սննդի քանակը պետք է համապատասխանի ձեր էներգիայի ծախսերին: Ուտեք այնքան, որքան ծախսեք, հակառակ դեպքում դուք ավելորդ քաշ կստանաք: Եվ ճարպակալումը, ինչպես արդեն ասել ենք, շատ մեծ ռիսկ է ստեղծում քաղցկեղի շատ տեսակների համար եւ մեծացնում սրտի ռիսկերը: Շաբաթը երկու անգամ պետք է ձուկ ունենաք ձեր սննդակարգում, եւ դա լավագույնն է, եթե տեղական ձուկ է: Բացի այդ, կերեք միս՝ նապաստակ, տավարի միս, անյուղ խոզի միս"։
Comments